Om Baten

s/y Kyoko är en Jeanneau Sun Kiss 47 som är ritad av Philipe Briand och tillverkades av Jeanneau varvet i La Rochelle 1988. Över 300 exemplar av denna modell tillverkades och var en av de första fabriksproducerade båtarna som använde sig av Kevlar i skrovkonstruktionen för ökad styrka.

 

Kyoko har en stor salong med plats för 10 personer ett stort matbord som kringgärdas av en rak och en L-formad soffa. Ett pentry som löper längs styrbord med en Force 10 gasspis med ugn, gott om förvaringsutrymmen inklusive barskåp och en stor 12v kylbox. Akter om pentyt ligger navigationsplatsen med all nav-utrustning samt el-central. Längst akterut på styrbord resp. babords sida finns två likadana hytter med dubbelsäng (150 x 230 cm), garderob samt handfat med v/k vatten, mellan hytterna ligger den aktre toaletten med dusch.

Efter salongen föröver på styrbord sida finns en hytt med över/under kojer, mitt emot denna hytt ligger på babords sida en dubbelhytt inkl garderob och byrålådor. Framför dessa hytter ligger den främre toaletten med handfat och dusch. En dörr föröver leder till segelförråd med en stor sky-light för segelhantering.

Ovan däck finner man en stor sittbrunn som som rymmer 10 personer, längst bak finns en styrpiedestal som håller alla instrumenten och en 1000mm ratt. På babord resp styrbord sida ligger två stora och djupa stuvfack där tågvirke, värmare, gasolflaskor, åror, utombordare, nödraketer etc. förvaras.

För att kunna segla i alla väder finns ett storsegel med tre rev och en rull genua. Om det är lätta vindar sätter man antingen en "code Zero" eller spinnaker. För riktigt otrevligt väder finns även en stormfock.

Säkerhet är viktigt på en yacht av denna storlek, Kyoko har en "ocean" klassad livflotte i container för 8 personer. Uppblåsbara liv-västar, säkerhetselar, samt sk. jackstays, (band som man fäster säkerhetslinan i när man är på däck).

Danbouy (flöte med pinne och flagga), livbojar med ljus, och förbandslåda.

Förhoppningsvis skall man inte behöva använda denna utrustning, vitsen med segling är oftast att ha kul och njuta av väder och vind.

För att ev. barn och ungdomar skall kunna hålla kontakt med sina kompisar finns trådlös bredbandsuppkoppling, även vuxna kan använda den till att ex. titta på film en regnig kväll när man slagit på värmaren för att mysa, alternativt slå på Tv,n.